• Details
  • Dag tot Dag
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reviews
  • Boeking

Noorwegen is momenteel een van de meest geliefde vakantielanden van Europa. En dat is niet gek gezien de adembenemende natuur, de rust en de eindeloze ruimte. Het land van trollen, Vikingen, fjorden, middernachtzon en noorderlicht heeft werkelijk prachtige gezichten. Tijdens deze 13-daagse Auto rondreis van Horizon Tours ziet u het fascinerende landschap van Noorwegen. Geniet en ga op een ontdekkings tocht van de grootsheid van de fjorden, woeste berglandschappen en de indrukwekkende watervallen van dit prachtige land. Kortom, een reis om nooit te vergeten!

Dagelijks vertrek van 01-05-2022 t/m 30-09-2022

Itineraries

Dag 1

Puttgarden-Køge (145 km)

Rij vanaf thuis naar de Duitse grens en via de Duitse autosnelwegen via Bremen en Hamburg naar Puttgarden. Neem in Puttgarden de veerboot naar het Deense plaatsje Rødby, idyllisch gelegen op het eiland Lolland. Overnachting in Køge gelegen op het eiland Zealand/Sjælland.

Dag 2

Køge-Malmö-Vänersborg (435 km)

Rij na het ontbijt via de Öresundbrug naar Malmö in Zweden. Malmö is de derde grootste stad in Zweden (na Stockholm en Göteborg) en telde in de 16e eeuw al 5.000 inwoners. Malmö heeft een gezellige marktplaats (Lilla Torget) met oude huizen eromheen. Bekende gebouwen zijn het Residenset (het paleis van de voormalige regent) uit 1720, het Raadhuis uit 1546 en de 14e eeuwse St. Petri Kerk.
Rijd via Landskrona naar de havenstad Helsingborg. Het kustgebied tussen Helsingborg en Göteborg is hèt strand van Zweden. Hier liggen talloze badplaatsen, zoals Laholm, Halmstad, Varberg en Kungsbacka.
Bezoek de stad Göteborg. De stad is gesticht in 1621 door Gustaaf II Adolf van Zweden, nadat eerder in de delta van de Göta Älv gestichte steden steeds in de oorlogen tussen Denemarken, Zweden en Noorwegen verwoest waren. Het punt was van groot strategisch en economisch belang. De grens met Noorwegen lag een stuk zuidelijker, terwijl de zuidpunt van het huidige Zweden Deens was.
De Zweedse koning riep voor de bouw en de organisatie van de stad de hulp in van Nederlanders, Duitsers en Schotten. De Nederlanders kregen een overwegende invloed en maakten het stadsplan. Ook werden de Nederlanders in het stadsbestuur opgenomen. De Nederlandse taal was lange tijd officieel erkend naast het Zweeds. De tweede burgemeester sinds de aanstelling van het stadsbestuur was de Nederlander Jakob van Dijck. U overnacht in Mölndal, net ten zuiden van Göteborg.

Dag 3

Vänersborg-Oslo (255 km)

Neem even ten noorden van Göteborg de afslag naar de eilanden Orust en Tjörn nemen voor een leuke toeristische route. Hierbij ziet u de voor Zweden zo typische scherenkust met kleine vissersdorpjes. Passeer Uddevalla via de nieuwe imposante brug en rijd naar de Noors-Zweedse grens bij Svinesund. Halden is al eeuwen een belangrijke vestingstad met een vrijwel oninneembaar fort. De imposante Fredrikstenvesting kan nu nog worden bezocht en het gebied kenmerkt zich ook door talloze grafheuvels. Belangrijk is ook Frederikstad, dat een oud historisch, bijna Nederlandsachtig vestingstadje is.
Rij via de E6 naar Oslo. De stad Oslo is een mooie en overzichtelijke stad. Het centrum telt een aantal historische gebouwen, waaronder het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlmentsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord. Een bezoek aan Oslo dient zeker een stop bij één van de musea op het schiereiland Bygdøy te includeren, zoals het openluchtmuseum, het Vikingschipmuseum, het Fram Museum, het Kon-Tiki/Ra II Museum en het scheepvaartmuseum. Een maritiem eiland dus.
Een andere aanrader is het Frognerpark. Daar staat het beeldenpark van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Ook ligt hier het Stadsmuseum van Oslo en het atelier van de kunstenaar.
De kunstliefhebber kan zijn hart ophalen bij de Nasjonalgalerie. Hier hangen onder andere enkele beroemde schilderijen van Edvard Munch, waaronder Skriket (de Schreeuw). Het Munchmuseum is ook een aanrader.
Heeft u geen hoogtevrees, dan raden we een bezoek aan de Holmenkollen-berg aan met de bekende gelijknamige skischans. Voor de niet zo moedige onder ons ligt aan de voet van de schans het interessante Skimuseum. Vele bekende Noorse langlaufers (waaronder Oddvard Brå en Bjørn Dæhli) hebben hun ski’s aan het museum geschonken.

Dag 4

Vrije dag Oslo

Op de vrije dag heeft u de hele dag de mogelijkheid Oslo te ontdekken. Overnachting in het hotel.

Dag 5

Oslo-Hamar (125 km)

Neemt de ochtend nog even vrij en rij na de lunch rustig in noordelijke richting. Rij door het glooiende landschap rond Oslo naar Gardermoen (sinds 1998 ligt hier de nationale luchthaven) en Eidsvoll, waar op 17 mei 1814 de noorse grondwet werd aangenomen. Deze dag wordt nog ieder jaar gevierd. Na Eidsvoll volgt een rit langs het Mjøsameer, het grootste meer in Noorwegen (365.000 m²). Op dit meer vaart ook een historisch raderschip. De route start in Eidsvoll en loopt via Hamar en Gjøvik naar Lillehammer. De route wordt alleen gedurende de zomermaanden gevaren. Bij Hamar ligt het imposante Vikingschip-ijsstadion, bekend van de Olympische Spelen in 1994, dat eventueel bezocht kan worden (entreegelden niet inbegrepen). In dit plaastje vindt u ook een spoorwegmuseum en de beroemde domkerkruïne, welke van een glazen dak is voorzien.

Dag 6

Hamar-Oppdal (295 km)

Rij richting Lillehammer en steek onderweg via de imposant 1.420 meter lange Mjøsa-brug het meer over. Via de westoever rijdt u naar Lillehammer, de plaats waar in februari 1994 de Olympische Spelen werden gehouden. Hier is o.a. het Maihaugen Openluchtmuseum van interesse, alsmede het kunstmuseum, de olympische faciliteiten, zoals de skischansen en de ijshockeyhallen. In de Haakonhal is tegenwoordig een officieel Olympisch Museum gevestigd. Dit museum belicht onder andere de resultaten van enkele Nederlandse deelnemers.
Rij vervolgens het smalle Gudbrandsdal in naar Ringebu (staafkerkje uit de 12e eeuw) en Vinstra. In Dombås begint het Romsdal, maar ook een prachtige weg over het Dovrefjellbergplateau naar het toeristische plaatsje Oppdal. Op het bergplateau maakt u kans een muskusos te zien. Er leven er nog honderden in dit gebied.

Dag 7

Oppdal-Kristiansund (175 km)

Rij in westelijke richting door een smal dal met prachtige natuur naar Sunndalsøra aan het einde van het Tingvollfjord. Bezoek onderweg eventueel Åmotan waar 3 watervallen bij elkaar komen. Er zijn hier verschillende wandelroutes welke duidelijk aangegeven zijn en goed begaanbaar. Zet de reis voort richting Sunndalsøra. Tussen Oppdal en Sunndalsøra verschijnt aan uw rechterhand een waterval - Vinnufossen. Hoewel deze waterval op eerste blik niet heel bijzonder lijkt, is dit de hoogste waterval van Europa en de 6 na hoogste ter wereld. Het water valt 860meter naar beneden het dal in. Vervolg na Sunndalsøre de reis richting Tingvoll en geniet van de prachtige bergen rond de fjorden. U bereikt al snel de kust en het plaatsje Kristiansund. Dit voormalige vissersplaatsje heeft een interessant “klipfisk”-museum (gedroogde kabeljauw), een belangrijk inkomstenbron voor Noorwegen. U overnacht in het plaatsje Kristiansund, dat over over drie eilanden ligt vespreid. De stad groeide dankzij de stadsrechten die het kreeg en deze leidde tot een levendige handel in vis en visprodukten. Nu is Kristiansund het centrum van de olieindustrie gebaseerd ten noorden van de 62ste breedtegraad.

Dag 8

Kristiansund-Ålesund (155 km)

Nu volgt één van de meest spectaculaire wegen van Noorwegen. Hij wordt de Atlanterhavveien (de weg van de Atlantische Oceaan) genoemd. Talrijke uitzichtpunten en dus genieten van onvergetelijke panorama’s. Rij vanuit Kristiansund door de tunnel naar Bremsnes, waar de Bremsnes Kerk uit 1771 een bezienswaardigheid is. Rij via Hoset naar Strømsholmen en start met de rit over de Atlanterhavsveien. Dit is een modern stukje weg met een bescheiden lengte van 8,2 kilometer. De weg start in Kårvåg en eindigt in Vevang. De weg is net een berg-en-dalbaan bestaande uit acht bruggen met een totale lengte van 891 meter: Lille Lauvøysund (115 m), Store Lauvøysund (52 m), Geitøya (52 m), Storseisundet (260 m), Hulvågen (drie bruggen met een lengte van 293 m) en Vevangstraumen (119 m). Aansluitend rijden we verder richting Eide en passeren de Trollkyrkja (de Trollenkerk, een grottencomplex) op weg naar Molde.
De stad is vooral bekend voor zijn rozen en de 222 bergtoppen rond het stadje. Neem vanuit Molde de veerboot naar Vestnes.
Vervolg de weg richting Ålesund. De ligging op diverse eilanden aan de westkust van Noorwegen, maakt de ligging van dit stadje uniek. Het 20.000 inwoners tellende stadje telt talloze historische gebouwen. Op 20 januari 1904 brandde een groot gedeelte van de stad af en de stad werd in de toenmalige bouwstijl herbouwd: de Art-Nouveau stijl, ook wel Jugendstil genoemd. Talloze huizen getuigen van deze periode en geven het stad haar karakteristieke uiterlijk. Tussen de oude huizen vindt u ook enkele mooie pakhuizen, die inmiddels tot woningen, hotels of kantoren zijn verbouwd.

Dag 9

Ålesund-Beitostølen (395 km)

Verlaat Ålesund stad en rij naar Spjelkavik. Langs het Storfjord naar Sjøholt en over de Ørskogfjell-bergpas naar de afslag van de E39 en Gridset. Via de lange Innfjordtunnel bereikt u het idyllisch gelegen plaatsje Åndalsnes.
Nu volgt één van de mooiste wegen van Noorwegen. Hij wordt wel de Golden Route genoemd. Vanaf talrijke uitzichtpunten genieten we van onvergetelijke panorama’s. Rond iedere bocht een nieuw en adembenemend uitzicht.
Na Sogge passeert de Stigfoss-waterval, welke een loodrechte val van 40 meter heeft. Vervolgens begint de beklimming van de Trollstig-bergpas. Deze weg werd in 1936 geopend en bestaat uit 11 haarspeldbochten en heeft een stijging tot 10%. Onderweg zijn er verschillende plekken voor een fotostop.
Het hoogste punt van de Trollstigen (850 meter) wordt gepasseerd op onze weg naar Slettvikane waar een gedenksteen is geplaatst ter nagedachtenis aan de voettocht van St. Olav in 1028 en Haakon VII in 1936. We rijden nu verder naar het kleine plaatsje Linge, waar u de veerboot over het Norddalsfjord neemt. Rij verder over de Ørnevei (de Adelaarsweg) en de Ørnesvingen (de Adelaarsbochten) naar het plaatsje Geiranger. ’s Winters kan men Geiranger alleen via deze weg bereiken. Meer dan 100 cruiseschepen en de schepen van de Hurtigruten varen iedere zomer door de diep het land binnendringende fjorden.
Start nu met de beklimming naar Langevatn, met onderweg een paar prachtige uitzichtpunten. Zoals het punt bij Hole en Flydalsjuvet en ook Dalsnibba, het meeste bekende punt. Dit is een tolweg met 13 haarspeldbochten en brengt ons naar een hoogte van 1.495 meter. Een echt adembenemend uitzicht volgt! Aan de oostzijde van het Djupvatn-meer passeert u het hoogste punt van de weg 1.038 meter en de afslag naar de rijksweg 15 naar Lom of Stryn.
Over de Grotlibergpas rijdt u naar Pollfoss bij Nordberg en de gelijknamige waterval. In Lom ligt de bezienswaardige staafkerk en een interessant steenmuseum. Ook is het plaatsje geschikt voor een koffie- of lunchstop.
Neem in Randen de rijksweg 51 richting Bygdin en Fagernes en start met de beklimming van de Valdresflya-bergpas. De eerste stop kan bij voldoende tijd de Riddarspranget (riddersprong) zijn. Hier sprong volgens de legende de ridder Sigvat Leirhol over de rivier met zijn geliefde Skårvangssola in zijn armen! Hoewel de rivier hier slechts twee meter breed is moet het toch als een bijzondere prestatie worden gezien, aangezien hij de schone jonkvrouwe in zijn armen had.
Het hoogste punt van deze weg is 1.389 meter. Het landschap biedt u de adembenemende bergen van het Jotunheimgebergte, één van de meest imponerende bergketens van het land. U bent omgeven door bergen die een hoogte hebben tot bijna 2.300 meter. Het landschap wordt steeds ruiger en de natuur in de bergen meer en meer karig.

Zak af in zuidelijke richting naar het wintersportplaatsje Beitostølen. Talloze pistes lokken jaarlijks skiërs naar dit plaatsje. Maar ook in de zomer biedt dit plaatsje steeds meer aktiviteiten. Het is uitgangspunt voor diverse bergwandelingen geworden.

Dag 10

Vrije dag

Op de vrije dag heeft u gelegenheid van de natuur in dit gebied te genieten.

Dag 11

Beitostølen-Sandefjord (315 km)

Het gebied Valdres, waarvan Fagernes het centrum is, behoort tot dè historische gebieden van het land. In Fagernes getuigt het openluchtmuseum van de rijke geschiedenis. Tevens liggen hier diverse staafkerken.
Rij via het smalle Begndal naar Hønefoss, het centrum van het gewest Ringerike. In het centrum ligt de waterval waarna het plaatsje is vernoemd. Na Hønefoss komt u bij de oevers van het imposante Tyrifjordmeer. Dit meer stond lang gelegen in verbinding met het Oslofjord, maar het waterpeil zakte dermate, dat het van het fjord werd afgesloten. Het meer heet echter nog steeds “fjord”. Rij na een prachtig uitzicht op het meer via de Sollibergpas af naar Sandvika. We neemt u de E18 om in Drammen te komen. We volgen de E18 tot de afslag naar Sandefjord. In het centrum vindt u het hotel voor de overnachting.

Dag 12

Sandefjord-Fredericia (DK, 285 km)

Korte rit naar Larvik vanwaar de veerboot Superspeed 2 naar Hirtshals vertrekt. Genieten van de overvaart van het Skagerak. Na aankomst in Hirtshals, vervolgt u de reis via de E39 naar Aalborg en de E45 richting het zuiden van Denemarken. Onderweg komt u langs Aarhus, wellicht een leuke plek voor een pauze. Aarhus heeft een gezellig centrum met vele leuke caféetjes en restaurantjes in de historische binnenstad, een openluchtmuseum, en het Aros-kunstmuseum. Overnachting in Fredericia of Kolding.

Dag 13

Vertrek uit Denemarken

Gesterkt door een goed ontbijt rijdt u via de Deense en Duitse autosnelwegen terug naar Nederland.

  • Ferry overtocht Puttgarden - Rødby (max.5 pers. plus auto)
  • Ferry overtocht Larvik - Hirtshals (max.5 pers. plus auto)
  • Tol Øresundbrug
  • 12 overnachtingen in genoemde hotels
  • 12 x ontbijt buffet
  • Route boekje met interessante informatie, coördinaten, adressen etc..

Hotels:

  • Comwell Køge strand hotel                
  • Best western Åby hotel                        
  • Thon hotel Linne  (2 nachten)
  • Scandic Hamar                                        
  • Quality hotel Skifer                               
  • Thon hotel Kristiansund                   
  • Quality hotel waterfront                   
  • Radisson Blu mountain resort (2 nachten)
  • Clarion Collection hotel Atlantic     
  • Trinity hotel og conference center  
    • Wegens onvoorziene omstandigheden is het mogelijk dat hotels kunnen wisselen, u krijgt altijd een gelijkwaardig of beter hotel aangeboden.
  • Diners
  • Lunch
  • Brandstof
  • Verzekeringen
  • Optionele excursies
  • Entree gelden
  • Uitgaven van persoonlijke aard
  • Tol (Øresundbrug inbegrepen)

There are no reviews yet.

Be the first to review “13 DAGEN MOOIE FJORDEN EN BERGEN VAN NOORWEGEN (autorondreis)”

Please wait...